Navštívili jsme Milovice a pozůstatky labských meandrů

14.04.2016 09:40

2. dubna uspořádala platforma Zvonečník, Komise pro životní prostředí AV ČR, Koalice pro řeky, Labská stezka a Česká krajina výletově-osvětový autobusový výjezd "Za divokými kopytníky a labskými meandry". Akci zaštítil premiér a předseda Rady vlády pro udržitelný rozvoj Bohuslav Sobotka.

V dopolední části nám byl průvodcem ředitel České krajiny Dalibor Dostál, který nám přiblížil využití bývalého milovického vojenského prostoru jako rezervace s divokými kopytníky. Naskytly se nám ale úžasné zážitky přímo mezi divokými koni a pratury, nakonec jsme navštívili také zubry u Benátek nad Jizerou.

V odpolední části jsme se věnovali problematice vody v krajině. Dorazili jsme do jedné z nejzachovalejších barokních vesnic Česka - do Byšiček. V bezprostřední blízkosti jejího centra se nalézá jedna z Hrbáčkových tůní. Jde o zbytky původních meandrů Labe obklopené lužními lesy, kde je možné narazit na řadu vzácných druhů. Přírodovědnou hodnotu nám přiblížil dr. Petr Petřík z AV ČR. Dále zde vystoupila dr. Anna Kárníková, která nám přiblížila fungování Rady vlády pro udržitelný rozvoj s vazbou na velké množství odborníků. Za Koalici pro řeky zde vystoupil Ing. Jakub Esterka.

Připomenuli jsme si tu také význam půdy. Je to udržitelný, ale těžko obnovitelný přírodní zdroj.

Dále jsme se rozdělili do dvou skupin, kdy jedna zamířila do přírodní rezervace Grado-Lipovka, druhá ke zdrojům kvalitní pitné vody u Káraného (zdroj pro Prahu a několik středočeských obcí) a obě skončily u vodárny v Káraném. Výpravě přálo počasí a těšíme se na další, která 7. května zamíří do Královéhradeckého kraje s účastí poslance a předsedy výboru pro životní prostředí Robina Böhnische.

Další foto viz Facebook.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2018 Všechna práva vyhrazena.