České Švýcarsko - přirozená obnova po požáru

27.09.2023 12:54

V loňském roce postihl národní park mimořádně velký požár. Zažehnutý byl pravděpodobně člověkem, šíření pomohlo suché a větrné počasí, hašení komplikoval těžko přístupný terén. Vědci poukazují na rychlejší šíření požáru na holinách po těžbě kůrovcem zasažených smrčin. Již v současnosti je zřejmý efekt přirozené obnovy s nástupem pionýrských listnatých dřevin a místně původních druhů (bříza, osika, vrba jíva, borovice lesní). Ve spolupráci se správou NP navštívíme místa zasažená loňským požárem a seznámíme se s mechanismy přirozené obnovy. 

Byl požár větším problémem pro přírodu, nebo pro člověka? Jak lze předcházet vzniku nekontrolovatelných požárů? Jak probíhá přirozená obnova po požáru? 

Místy po požáru nás provede Ing. Dana Vébrová (vedoucí odd. monitoringu NP).  

Výprava Zvonečníku se koná v sobotu 14. října 2023. Začátek v 11:00 zastávka Mezní Louka (Mapy.cz, po příjezdu bus z Děčína). 

Akce je veřejná a pro všechny zájemce o poznání přírody a diskuzi.

Kontakt: mob. 776 877 565 či zvonecnik(zavináč)seznam.cz

Dopravní info, veřejná doprava: bus z Děčína v 10:15 hod. s příjezdem Hřensko,Mezní Louka,před hotelem v 10:48. Motoristé mohou zaparkovat na placeném parkovišti Mezní Louka. Kdo můžete nabídnout spolujízdu či máte zájem o svezení, ozvěte se prosím na výše uvedené kontakty.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2018 Všechna práva vyhrazena.