Dešťovku pro všechny

28.06.2017 13:11

tisková zpráva, 28.6.2017, Praha, Grémium platformy Zvonečník

Nápad na dotační program na podporu využívání dešťové vody v domácnostech se ve Zvonečníku zrodil v roce 2013. Připravili jsme k ní s Masarykovou demokratickou akademií zvláštní rozvahu s vyzvednutím výhodných užitkových vlastností dešťové vody, multiplikačním efektem a možnostmi podpory od úrovně státu ke krajům a obcím (Jakl, Petržílek 2013). Program se objevil také v Bílé knize ČSSD a jako kandidát do poslanecké sněmovny se o něj dále zasazoval Petr Petržílek. Využívání dešťové vody a šetrnost k přírodním zdrojům vody jsou součástí osvětových materiálů Zvonečníku a v roce 2016 jsme uspořádali také přímo zahrádkářskou kutilskou soutěž "Dešťovka na zahradě".

Vypsání dotačního programu "Dešťovka" Ministerstvem životního prostředí velice vítáme a těší nás také mimořádný zájem veřejnosti o tento program. Za první den lidé zažádali o všechny peníze, kdy v programu bylo k dispozici 100 miliónů Kč. Pravidla pro získání dotací přitom byla nastavená poměrně opatrně. Výzva účinně zvýšila zájem veřejnosti o využívání dešťové vody na WC a zavlažování. Dotace pak pomáhají s realizacemi velkoobjemových nádrží na dešťovku.

Ve větší míře se mohou peníze státu s multiplikací vracet z prodejů a realizací dešťovkových systémů. Ve srovnání s přehradami a dálkovými vodovody jsou realizace dešťovkových systémů mnohem rychlejší a neničí ani území s nejcennější přírodou. Jedna přehrada vychází na několik miliard, Dešťovka zatím pro několik tisíc domácností ale nabídla jen stovku milionů. Český zahrádkářský svaz také kritizuje určení programu pouze vlastníkům a stavebníkům rodinných a bytových domů. Dotaci tak nemohou využít vlastníci zahradních domků, chat a chalup, zkrátka jakékoli stavby určené k rekreaci.

Vítáme další alokaci peněz až 200 milionů Kč a výzvu v programu Dešťovka. Dlouhodobě podporujeme řádové posílení této alokace a rozšíření programu také k rekreačním stavbám. V médiích se také objevila informace, že by za dešťovou vodu ze svých střech měli lidé platit více poplatků. Takové poplatky jednoznačně odmítáme, protože zachytávání dešťové vody pomáhá v obcích řešit situace s přebytky vody při intenzivnějších srážkách a při použití na závlahy zahrad voda ani jinak nekončí v kanalizacích (výpočet stočného je v tomto případě jasný nesmysl). Vhodné nejsou ani výpočty stočného při použití dešťové vody na WC a na praní, pokud toto využití kompenzuje jinak vysoké náklady na zajištění jiných vodních zdrojů (přehrady a nejisté podzemní vrty s dálkovými vodovody).

Grémium platformy Zvonečník

Odkazy:

Dešťovka - dotace
Dešťová voda - aktivity Zvonečníku
Stanovisko Českého zahrádkářského svazu k programu Dešťovka

 

Zpět

Vyhledávání

© 2018 Všechna práva vyhrazena.